vrijdag 24 september 2010

ONDERNEMEND EN WERKLOOS: DE MOGELIJKHEDEN

De economische crisis is nog niet is geweken en het aantal werklozen neemt nog steeds toe. Niet iedereen die ontslagen wordt en in de WW belandt, zal weer opnieuw als werknemer aan de slag willen. Bij een aantal ex-werknemers zal het ondernemersbloed kriebelen. Juist voor die mensen bevat de WW een regeling die stimuleert om zelf een eigen bedrijf op te zetten.

Als u als ex-werknemer vanuit de WW als zelfstandige wilt beginnen krijgt u van het UWV zes maanden de tijd om een bedrijf op te starten. Daaraan voorafgaand mag u van het UWV eerst onderzoeken of een eigen bedrijf iets voor u is. Tijdens de onderzoeksperiode (veelal een aantal weken) hoeft u niet te solliciteren en houdt u uw uitkering. Besluit u na de onderzoeksperiode dat een eigen bedrijf toch niet iets voor u is, dan verandert er niets. U ontvangt een uitkering en heeft dezelfde rechten en plichten als vóór de onderzoeksperiode.

Besluit u na de onderzoeksperiode daadwerkelijk aan de slag te gaan als zelfstandig ondernemer, dan krijgt u als het goed is inkomsten uit uw eigen bedrijf. Dat heeft gevolgen voor uw uitkering.

U kunt kiezen voor minder uitkering (voor alle uren die u aan uw bedrijf besteedt, krijgt u geen WW). Voor het aantal uren dat u een uitkering krijgt, moet u blijven solliciteren. U kunt er (met toestemming van het UWV) ook voor kiezen om uw uitkering in een startperiode van maximaal zes maanden als voorschot te behouden. Dat wil zeggen dat u de inkomsten uit uw eigen onderneming achteraf geheel of gedeeltelijk moet terugbetalen. U hoeft tijdens de startperiode niet te solliciteren. U mag gewoon opdrachten binnenhalen en uitvoeren.

De WW-uitkering stopt na zes maanden geheel of gedeeltelijk. Als u fulltime doorgaat als ondernemer, stopt de uitkering. Gaat u na de opstartperiode niet volledig door als zelfstandige, dan kan de uitkering mogelijk nog gedeeltelijk doorlopen. U krijgt geen WW meer voor de uren die u aan uw eigen bedrijf besteedt, waarbij alle uren die u besteedt aan uw bedrijf meetellen (dus niet alleen gewerkte uren, maar ook bijvoorbeeld uren besteed aan acquisitie, studie, administratie en reistijd). U krijgt wel een uitkering voor de overige uren. Voor die uren moet u dan ook blijven solliciteren. Als u aansluitend aan de startperiode besluit om helemaal te stoppen met uw bedrijf dan wordt uw WW-uitkering voortgezet. U bent dan wel weer verplicht te solliciteren.

U kunt als beginnend ondernemer onder omstandigheden ook een startkrediet van het UWV krijgen. Op 8 maart jl. is ook vanuit de EU steun toegezegd (als crisismaatregel) in de vorm van leningen aan werkeloze ondernemers met niet meer dan tien werknemers die niet bij een bank kunnen aankloppen. Doe er uw voordeel mee en bedenk dat het grootste deel van later succesvolle ondernemingen is opgezet door MKB-ers, waarvan een derde voorheen werkeloos was.

Voor meer tips en adviezen:

Boskamp & Willems Advocaten

- Uw succes, onze uitdaging -

mr. M. (Marcel) Kokx
sectie arbeidsrecht
Dr. Holtroplaan 42, Eindhoven
040 – 250 14 14
m.kokx@boskampwillems.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten