vrijdag 17 september 2010

Boskamp & Willems Advocaten: Alimentatie dubbel aftrekbaar?


Alimentatie dubbel aftrekbaar?

Recentelijk heeft de Hoge Raad een interessant arrest gewezen. In dit arrest heeft de Hoge Raad bepaald dat een verplichting tot het doen van periodieke uitkeringen (giften) een schuld in box 3 (inkomsten uit sparen en beleggen) vormt. Daarnaast zorgt deze periodieke uitkering ook voor een aftrek in box 1 (inkomsten uit werk en woning). Het betalen van een periodieke uitkering zorgt zodoende voor een dubbele aftrek.

De vraag is of deze uitspraak van de Hoge Raad ook geldt voor alimentatiebetalingen. De kans hierop is reëel aanwezig nu alimentatiebetalingen belastingtechnisch vergeleken kunnen worden met periodieke giften.  In box 1 kan dan door degene die de alimentatie voldoet de alimentatie van dat jaar worden afgetrokken en in box 3 kunnen dan de toekomstige alimentatiebetalingen als restschuld worden opgevoerd. Het is dus in ieder geval de moeite waard om in uw belastingaangiften met deze uitspraak rekening te houden. Voor de goede orde wordt hierbij opgemerkt dat deze uitspraak alleen van pas komt indien het box 3 vermogen meer dan het heffingsvrij vermogen bedraagt (ongeveer € 20.000,--).

Voorts doet u er verstandig aan om de eerder vastgestelde partner- of kinderalimentatie regelmatig te laten herberekenen, want niets is zo veranderlijk als alimentatie. Regelmatig komt het voor dat de alimentatie niet wordt gewijzigd, terwijl dit wel mogelijk zou zijn geweest.

Een eerder vastgesteld alimentatiebedrag kan om diverse redenen worden gewijzigd, zoals door een verandering in de gezinssamenstelling of een wijziging in de inkomsten en/of lasten. Zo kan het voorkomen dat u enige tijd teveel alimentatie voldoet of te weinig aan alimentatie ontvangt. U doet er dus in ieder geval verstandig aan om de alimentatie te laten herberekenen als zich een wijziging in uw situatie of die van uw ex partner voordoet. Een wijziging van de alimentatie zal in de meeste gevallen door de rechtbank pas vanaf datum indiening van het verzoekschrift worden toegekend en derhalve niet met terugwerkende kracht.

BOSKAMP & WILLEMS ADVOCATEN
-UW SUCCES ONZE UITDAGING-
Mr. drs. N. Vinke, sectie familie- en erfrecht
Dr. Holtroplaan 42 Eindhoven
T: 040-250 14 14 F: 040 250 14 50

1 opmerking: