donderdag 16 september 2010

Boskamp & Willems advocaten: Kinderen: wie mag het zeggen?

Een man en een vrouw hebben tijdens hun huwelijk twee kinderen gekregen. Na enkele jaren zijn zij gescheiden. Na de echtscheiding bestaat geen contact meer tussen de man en de vrouw. De kinderen zien hun vader al enkele jaren niet meer. Het gezag over de kinderen is bij de echtscheiding toegewezen aan de vrouw. De vrouw krijgt na de echtscheiding een nieuwe relatie en woont inmiddels met deze man samen. De vrouw vraagt zich af wat er met de kinderen zal gebeuren als zij komt te overlijden.

Indien sprake is van eenzijdig gezag na echtscheiding of na verbreking van een niethuwelijkse relatie, komt dat gezag te ontbreken als de ouder met het gezag overlijdt. Indien kort gezegd sprake is van een nieuwe relatie waarmee iemand inmiddels een jaar samenwoont en het gezag drie jaar eenzijdig heeft bestaan kan de rechtbank in principe worden verzocht om aan die nieuwe partner eveneens gezag toe te kennen zodat gezamenlijk gezag ontstaat. In deze situatie wonen de vrouw en haar nieuwe partner meer dan een jaar samen. Het gezag is meer dan drie jaar geleden aan de vrouw toegekend. Het is dus mogelijk om het gezamenlijk gezag te vragen. Aangezien de huidige woon- of verblijfplaats van de man niet bekend is zal de rechtbank de man openbaar oproepen, zodat de man zijn mening kenbaar kan maken.

Vanaf 1 januari 1995 houden ouders na een echtscheiding in principe het gezamenlijk gezag. In uitzonderingssituaties wordt het eenzijdig gezag toegewezen. Een ouder met gezag is bevoegd beslissingen te nemen over een kind, bijvoorbeeld als het gaat om schoolkeuze of medische zaken. Het is mogelijk via de notaris een niet-ouder als voogd te benoemen in een testament. Deze voogd zal na overlijden van de ouder met het gezag niet automatisch voor een kind mogen zorgen als er nog een andere ouder met gezag is.

Gezag is een van de expertises binnen ons kantoor.

BOSKAMP & WILLEMS ADVOCATEN

-UW SUCCES ONZE UITDAGINGMr.
A.H. van Gerwen, sectie familie- en erfrecht
Dr. Holtroplaan 42 Eindhoven
T: 040-250 14 14 F: 040 250 14 50
www.boskampwillems.nl 


Tevens te vinden op: http://boskampwillemsadvocaten.wordpress.com/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten