woensdag 15 september 2010

Hetzelfde erven, minder krijgen

Na het overlijden van hun ouders moeten drie broers en een zus de nalatenschap van vader, die het laatst is overleden, verdelen. Al snel blijkt dat de zus, het oogappeltje van vader, in het verleden schenkingen heeft ontvangen van vader in de vorm van geld. De drie broers nemen contact met mij op om te vragen of de schenkingen een rol spelen bij de verdeling van de nalatenschap.

Bij een verdeling van een nalatenschap dient altijd onderzocht te worden of sprake is geweest van schenkingen. In bepaalde gevallen moeten deze schenkingen worden betrokken bij de verdeling. Hierbij is onder andere van belang wanneer de schenkingen zijn gedaan, door wie en of er in het testament iets over is bepaald. Wat vaak gebeurt is dat een ouder aan een kind bijvoorbeeld een woonhuis tegen een lagere prijs verkoopt. Ook dit is een schenking. In het geval van deze broers en zus bleek dat de zus in totaal € 10.000,– van vader heeft ontvangen. Ik heb de broers verteld dat dit bedrag in hun situatie door de zus moet worden ingebracht. De zus heeft dit bedrag als voorschot ontvangen. In het kader van de verdeling dient dit voorschot verrekend te worden tussen alle kinderen. Op mijn advies heeft de verdeling op die manier plaatsgevonden.
Bij een verdeling van een nalatenschap is het verstandig juridisch advies in te winnen over de manier waarop verdeeld moet worden. De erfgenamen kunnen vaak niet overzien waarmee allemaal rekening dient te worden gehouden. Één voorbeeld hiervan is de inbrengverplichting. Als de erfgenamen onderling geen afspraken kunnen maken over de verdeling kan een advocaat ingeschakeld worden. Deze probeert dan buiten een procedure om tot een oplossing te komen. Lukt dat niet, dan kan een advocaat een procedure voeren bij de rechtbank.
Erfrecht is een van de specialisaties van ons kantoor.

 

BOSKAMP & WILLEMS ADVOCATEN

-UW SUCCES ONZE UITDAGING
Mr. A.H. van Gerwen, sectie personen- en familierecht
Dr. Holtroplaan 42 Eindhoven
T: 040-2501414 F: 040 250 14 50
www.boskampwillems.nl
http://boskampwillemsadvocaten.wordpress.com/

2 opmerkingen: